Kurkistuksia kivijalasta

Helmilajeista sekä simpukoista

Keskiviikko 6.4.2016 klo 18:05 - Pearly Parrot/Sirpa


Kiinnostaisiko saada vähän lisää knoppitietoa helmistä ja niitä "pyöräyttelevistä" simpukoista?

Tässä lyhyt johdatus teemaan:

                      Helmilajeista lyhyesti

MAKEANVEDEN VILJELLYT HELMET

Viljellään pääasiassa Kiinassa, jossa makeanveden helmiviljelytekniikka on kehitetty n. 1970-luvulla. Siitä lähtien Kiina on ollut johtava makeanveden helmien viljelyn osaaja ja viljely on maassa mittava elinkeino. Makeanveden helmiä on monenlaatuisia ja –muotoisia, ja ne ovat nykyään vieneet markkinoita mm. akoyahelmiltä ja Etelämeren helmiltä viljelytekniikoiden kehittyessä. Aiemmin makeanden viljellyt helmet olivat korkeintaan noin 8 mm läpimitaltaan, mutta nykyisillä uusilla ydinpalloistutusmenetelmillä voidaan saada aikaan jopa 12-13 mm suuruisia helmiä, jotka ovat selkeä haastaja mm. Etelämeren helmille edullisemman hintansa, mutta hyvän laatunsa ja näyttävän ulkonäkönsä ansiosta.

 

MERIVEDEN VILJELLYT HELMET, AKOYAT

Japanilainen  Kokichi Mikimoto kehitti merivesihelmien viljelytekniikan 1920-luvulla, jonka jälkeen akoyahelmet nousivat vuosikymmeniksi helmikorujen ikoniksi ympäri maailmaa. Viljellyt akoyahelmet hallitsivat maailman helmikauppaa aina siihen asti, kunnes Kiinassa opittiin viljelemään kaupallisesti hyväksyttäviä makeanveden helmiä. Laadukkaassa akoyahelmessä on paksu ja tasalaatuinen, syvähohtoinen helmiäiskerros. Yleensä laadukkaimmat akoyat tulevat edelleen Japanista. Kiinassakin akoyahelmiä viljellään. Kiinalaiset akoyat ovat pääsääntöisesti helmiäiskerrokseltaan ohuempia ja enemmän peruslaatuisia. Kiinalaiset akoyat ovat yleensä myös pienempiä, max 8 mm halkaisijaltaan. Suurin osa akoyahelmistä kooltaan 8,5 mm ja siitä ylöspäin ovat japanilaisia.

 

ETELÄMEREN VILJELLYT HELMET

Suuret, läpimitaltaan jopa 20 mm, pehmeästi hohtavat Etelämeren helmet kasvatetaan Australian pohjois-, luode- ja koillisosien merialueilla, Indonesiassa sekä Filippiineillä. Etelämeren helmi on Filippiinien kansallisjalokivi. Helmen viljely on erittäin tarkkaan säädeltyä ja laatukontrolloitua. Kaupallinen viljely käynnistyi 1950-luvulla. Etelämeren helmellä on erittäin tyypillinen, syvä ja tasainen hohto, joka syntyy helmien hitaan kasvun ja mikroskooppisen ohuiden, päällekkäisten helmiäiskerrosten ansiosta, jotka tekevät helmiäisestä hyvin paksun. Tyypilliset sävyt ovat valkoisen sävyt sekä kerma ja kulta. Etelämeren helmiä tekevä simpukka Pinctada Maxima on erittäin nirso sekä ruokansa että vesiolojensa suhteen. Useasta sadasta meren planktonlajista se kelpuuttaa ravinnokseen vain viisi. Mikäli vesiolot muuttuvat esimerkiksi lämpötilan muuttumisen tai hirmumyrskjen vuoksi, simpukat kärsivät.

 

TAHITIN VILJELLYT HELMET

Tummansävyiset, syvän hohtavat suuret Tahitihelmet viljellään Ranskan Polynesian alueella. Nimi Tahiti on harhaanjohtava, koska Tahiti on vain yksi alue, jossa helmiä viljellään. Suurin osa helmifarmeista sijaitsee Polynesian alueella hieman Tahitin saaria pohjoisempana.

Kaupallinen viljely käynnistyi 1960-luvulla. Tahitin viljellyt helmet ovat hieman Etelämeren viljeltyjä helmiä pienempiä, tyypillisesti 8-16 mm. Vaikka yleisesti puhutaan mustista helmistä, Tahitihelmet harvoin ovat mustia. Sävyt vaihtelevat valkoisesta tumman vihreän, harmaan, sinisen ja munakoison (aubergine) sävyjen kirjoon. Tahitihelmillä voi olla yli 80 eri sävyä.

 

     

Helmisimpukoista lyhyesti

Mitkä lajit tuottavat mitäkin helmeä?

PINCTADA MARTENSII

Akoya-helmet (japanilaiset)

PINCTADA CHEMNITZII

Akoya-helmet (kiinalaiset)

 

PINCTADA MAXIMA

Etelämeren helmet

Helmestä tulee sen värinen kuin sen simpukan sisähuulet ovat.

                      silver lipped oyster – hopeanhohtoiset helmet

                      gold lipped oyster– kullanhohtoiset helmet

 

PINCTADA MARGARITIFERA

Mustahuulisimpukka, black lipped oyster

Tahitihelmet

 

PINCTADA RADIATA

Persianlahden akoya-helmisimpukka, alkuperäiset ”oriental pearls” keskiajalta ->1950-luvulle, nyk. myös Välimerellä, viljelty harvoin. Nykyään viljely jälleen jonkin verran lisääntynyt.

 

PTERIA STERNA

Rainbow lipped oyster, sateenkaarihuulisimpukka

Tyyni valtameri, Amerikan rannikko, Kalifornian lahti

Cortez-helmet, erittäin harvinaisia. Vain yksi helmenviljelylaitos maailmassa viljelee näitä simpukoita ja helmiä. Viljely elpyi 1990-luvulla kolmen meribiologin ansiosta.

 

HYRIOPSIS CUMINGII, HYRIOPSIS SCHLEGELII

& HYRIOPSIS CRISTARIA

Kiinalaiset makeanveden helmisimpukat

(schlegelii-simpukat tekevät japanilaiset makeanveden helmet)